Türkiye Ulusal Ajansı’nın desteklediği ve Yeşil Umut Derneği’nin yürüttüğü “Gençler Doğaya Sahip Çıkıyor: Yeşil Beceriler” projesi bir Erasmus+ KA152 projesidir.
Bu proje Fransa’dan EMU Derneği, Almanya’dan Us Akademiker Plattform ve Kuzey Makedonya’dan Köprü Derneği iş birliği ile yürütülmektedir. Proje kapsamında birisi Gaziantep’te diğeri Strazburg’ta olmak üzere iki hareketlilik planlanmıştır.
Proje Açıklaması
Doğal süreçler ve dış etkenlerle atmosfer bileşimlerinde görülen değişiklikler ya da insanların arazi kullanımındaki sürekli etkileriyle meydana gelen değişiklikler, yaşadığımız dünyayı derinden etkilemekte ve iklim değişikliği sorununu karşımıza çıkarmaktadır. İklim değişikliği üzerinde, doğal süreçlerin yanı sıra insan faaliyetlerinin etkisi daha belirgin bir rol oynamaktadır. Özellikle doğal kaynakların tüketimi konusunda yaşanan israf, insanlığı ve dünya üzerinde yaşayan diğer canlıları tehdit etmekte, fosil yakıtların yakılması, ormanların yok edilmesi ve karbondioksit (CO2), metan (CH4) ve nitröz oksit (N2O) gibi sera gazlarının atmosfere salınması dünyanın gidişatındaki seyri olumsuz anlamda değiştirmektedir. Dünya üzerinde habitat çeşitliliğindeki azalma, ekstrem hava olayları, okyanus asitlenmesi, göç hareketliliklerinin artması, besin zincirinin bozulması, hastalıkların yaygınlaşması gibi sorunlar şu anda yaşadığımız ve gelecekte de etkisi artacak iklim değişikliğinden kaynaklanan birtakım sorunlardır. Gün geçtikçe katlanan bu sorun sadece doğal çevreyi değil; aynı zamanda bu çevrenin doğal unsurları olan canlıları da etkilemektedir. Etkilerinin artık gözle görülür bir şekilde artması sebebiyle son yıllarda ciddi bir gündem maddesi olarak işlenen iklim değişikliği ve ekolojik kriz, ülkeleri ve uluslararası kuruluşları bu konuda adım atmaya zorlamaktadır. Avrupa Çevre Sözleşmesi, Kyoto Protokolü, Kopenhag İklim Zirvesi ve Paris Anlaşması, iklim değişikliği konusunda küresel ölçekte atılan adımlardan birkaçıdır. Ancak küresel ölçekte bir problem haline gelen bu sürecin sağlıklı bir şekilde aşılması için dünyada yaşayan tüm insanları kapsayan kolektif bir bilincin oluşması gerekmektedir. İklim değişikliğinin ve etkilerinin azaltılması, dünya üzerindeki yaşam çeşitliliğini korumak ve ekosistemlerin sağlığını ve istikrarını sürdürmek açısından hayati önem taşımaktadır. Özellikle projemizin hedef kitlesi olan gençlerin çevre bilincine sahip olması, çevresel farkındalıklarının geliştirilmesi, dayanıklı bir gelecek için katkı oluşturacaktır. Projemiz yukarıda sayılan problemlerden dolayı gençler arasında çevre bilincinin yaygınlaştırılmasını hedeflemektedir.
Bu bağlamda projenin hedefleri aşağıdaki şekildedir:
- Küresel çevre sorunlarına gençlerin dikkatini çekmek,
- Çevresel sorunları anlamak, gençlerin değişen çevre koşullarına uyum sağlamasına ve topluluklarında dayanıklılık oluşturma çabalarına katkıda bulunmak,
- Temiz ve sağlıklı bir çevrenin dünyadaki canlıların refahı ve dayanıklılığı açısından önemini ortaya koymak,
- Kirliliğin maliyetlerine ve yenilenebilir enerji kaynaklarının avantajlarına dair farkındalık oluşturmak,
- Çevresel farkındalık ile küresel vatandaşlık ilişkisine dikkat çekmek,
- Gençlerin başta çevre sorunları olmak üzere, çeşitli sorunlarda ve konularda demokratik katılımını teşvik etmek,
- Çevresel adalet kavramını tanımlayarak, adil çözümler geliştirilmesi için beyin fırtınası yapmak,
- Gençleri, ağaç dikme kampanyalarına, temizlik aktivitelerine, yeşil alan savunuculuğuna teşvik etmek,
- Gençlerin sosyal çevrelerinde akranları ve toplumun diğer paydaşları için çevre konusunda rol model olmalarının önemini kavratmak,
- Gençlerin gelecek nesillere daha dayanıklı bir çevre bırakmaları konusunda bilinçlenmelerine katkıda bulunmak.
Proje çerçevesinde yürütülecek faaliyetlerle gençlerin ulusötesi sosyal ağlar kurmalarına, Avrupa Birliği'nin değerleri hakkında bilgi sahibi olmalarına, aktif vatandaşlık kavramına aşina olmalarına katkıda bulunmak, bunun yanı sıra gençlik çalışmalarının niteliğini arttıracak faaliyetlere öncülük etmek bu projenin diğer hedefleridir.